4 tips om 'groener' te eten en drinken
Op kantoor zijn de bonen in de koffiemachine biologisch en fair trade gecertificeerd. Wat kun je nog meer doen om ‘groen’ 💚 te eten en drinken? Wat serveer je bijvoorbeeld aan jouw zakelijke relaties wanneer je hen voor een lunchoverleg uitnodigt?
Met deze tips helpen we je op weg naar duurzamere keuzes voor eten en drinken op de werkvloer.
Tip 1: voorkom voedselverspilling
Eerst een paar feitjes over voedselverspilling:
Jaarlijks wordt in Nederland ongeveer 2 miljoen ton aan voedsel weggegooid.
In supermarkten, retail, de horeca en catering gebeurt dat het meeste.
Gelukkig zijn er oplossingen!
Run je een restaurant? Kijk dan eens kritisch naar je inkoop, oftewel: verbeter je voorraadbeheer;
Bied klanten de optie om hun eten in een doggy bag mee te nemen;
Doneer overgebleven eten aan een voedselbank;
Niet alleen voor horecaondernemingen, ook voor bakkers, slagers, supermarkten en cateraars is Too Good To Go een mooie oplossing tegen voedselverspilling. Wat dat is? Op hun website zeggen ze: Too Good To Go is 's werelds grootste marktplaats voor overtollig voedsel. Check hier hoe dat in z’n werk gaat: Too Good To Go | Vermijd verspilling van lekker eten – Too Good To Go
De schillenboer
Ken je het begrip ‘schillenboer’? Vroeger haalde de schillenboer aardappelschillen, oud brood en ander organisch afval op langs de huizen. En dat verzamelde afval voerde hij aan z’n vee. Die oude traditie kunnen we natuurlijk in ere herstellen en ons overgebleven voedsel gebruiken als veevoer voor varkens of kippen.
De Koffiejongens bedachten een circulaire manier om hun koffiebonen te branden. Ze gebruiken hiervoor de koffieprut die ze inzamelen. Mooi toch? En Meneer Appel? Die gaat met z’n mobiele stookmachine bij fruittelers langs. Hij maakt stroop van appels of peren die niet verkocht kunnen worden.
De Verspillingsfabriek bekijkt graag samen met jou hoe je overgebleven voedsel kunt hergebruiken.
En op ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ vind je informatie en tips, speciaal voor ondernemers.
Tip 2: plantaardig en lokaal
Nodig je jouw klant uit voor een lunch bij jou op kantoor? Serveer dan plantaardige gerechten en dranken en kies daarbij voor lokale producten. In een recente studie wordt een vegan dieet het win-win-dieet genoemd: én goed voor jouw gezondheid én goed voor onze planeet.
Ben je een fan van vleeswaren op je boterham? Koop dan kip- of varkensvlees in plaats van bijvoorbeeld rundersalami. Rundvlees heeft de grootste CO-2 impact. Kaas is trouwens ook een boosdoener. En als kaasliefhebber vind ik dat best zuur. Dus ik doe het met een paar plakjes per dag (kaas op rantsoen). Ben je benieuwd hoe dat zit met de footprint van kaas? Kijk dan deze aflevering van de Human-serie ‘Wat houdt ons tegen?’ en stap in de wereld van de zuivelindustrie. Erg interessant!
Zet tijdens die lunch een karaf kraanwater op tafel. Nergens voor nodig om die fles helemaal uit Italië of Frankijk aan te laten rukken.
En koop voedsel waarmee je de biodiversiteit een handje helpt. Ik vind Wilderland daar een goed voorbeeld van. Ze leveren bijvoorbeeld thee en kombucha aan horeca en retail.
Welke wijn staat er op de wijnkaart van jouw restaurant? In Duitsland, Frankrijk, maar ook in Nederland en België worden uitstekende wijnen geproduceerd die je met trots aan je klanten kunt schenken. Wijn die van dichtbij komt, dus er zijn een stuk minder kilometers nodig voor het transport.
Tip 3: deel je groene lunch
Is zo’n plantaardige lunch eigenlijk wel te hachelen? Als jij de vegan babe of man op kantoor bent, deel dan je groene lunch eens met anderen, want de gevleugelde uitspraak ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ kan zomaar van toepassing zijn op mensen bij jou op de werkvloer.
Tip 4: eet met de seizoenen mee
Frank Holleman postte onlangs over de impact die je kunt maken door groente en fruit (en dat geldt bijvoorbeeld ook voor vis) uit het seizoen te eten. Check zijn post hier.